Als zelfstandig ondernemer heb je veel vrijheden, maar ook extra verantwoordelijkheden. Eén daarvan is het regelen van je eigen pensioen. Zonder werkgever die een pensioenfonds voor je regelt, moet je zelf actie ondernemen om later van een comfortabel pensioen te kunnen genieten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste opties en strategieën voor zelfstandigen om hun pensioen te plannen.
De pensioenkloof voor zelfstandigen in Nederland
Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 60% van de zelfstandig ondernemers in Nederland onvoldoende spaart voor het pensioen. Dit is zorgwekkend gezien het feit dat de AOW-leeftijd blijft stijgen en de AOW-uitkering alleen vaak niet toereikend is voor het handhaven van je huidige levensstijl.
Als zelfstandige mis je niet alleen het werkgeverspensioen, maar ook de automatische pensioenopbouw die werknemers genieten. Dit betekent dat je een pensioenkloof moet overbruggen die kan oplopen tot wel 30-40% van je gewenste pensioeninkomen.
Pensioenopties voor zelfstandigen
1. Lijfrente
Een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening is een populaire manier om fiscaal vriendelijk te sparen voor je pensioen. Je betaalt premies of stort bedragen die binnen de jaarruimte en reserveringsruimte fiscaal aftrekbaar zijn. Bij pensionering ontvang je periodieke uitkeringen waarover je dan belasting betaalt.
Voordelen van lijfrente:
- Fiscaal aantrekkelijk door premieaftrek
- Vermogensopbouw buiten box 3
- Verschillende uitkeringsvormen mogelijk
2. Oudedagsreserve (FOR)
De Fiscale Oudedagsreserve (FOR) is een fiscale regeling waarmee je als ondernemer jaarlijks een deel van je winst kunt reserveren voor je pensioen. Je kunt maximaal 9,44% van je winst reserveren met een maximum van € 9.632 (cijfers 2023).
Let op: de FOR is geen daadwerkelijke reserve, maar een boekhoudkundige post. Je moet zelf zorgen dat er voldoende liquide middelen beschikbaar zijn als je met pensioen gaat. Bovendien wordt de FOR-regeling afgebouwd en verdwijnt deze in 2023.
3. Beleggen voor je pensioen
Een andere optie is om zelf te beleggen voor je pensioen, bijvoorbeeld via een effectenrekening of met vastgoed. Het voordeel hiervan is dat je volledig flexibel bent en zelf bepaalt hoeveel risico je neemt. Nadeel is dat je vermogen in box 3 valt en dus meegenomen wordt in de vermogensrendementsheffing.
4. Pensioen via je BV
Als je een BV hebt, kun je op verschillende manieren pensioen opbouwen:
- Een oudedagsverplichting (ODV) opbouwen in je BV
- Een lijfrentevoorziening treffen vanuit je BV
- Vermogen opbouwen in je BV en later dividenden uitkeren
Hoe bepaal je hoeveel je moet sparen?
Om te bepalen hoeveel je moet sparen voor je pensioen, is het belangrijk om eerst vast te stellen welk pensioeninkomen je later nodig hebt. Een vuistregel is dat je ongeveer 70% van je huidige inkomen nodig hebt om dezelfde levensstijl te behouden na pensionering.
Volg deze stappen:
- Bereken je gewenste pensioeninkomen (bijv. 70% van je huidige inkomen)
- Schat de AOW-uitkering die je zult ontvangen
- Bepaal het verschil en bereken hoeveel kapitaal je nodig hebt om dit gat te vullen
- Bepaal hoeveel je maandelijks of jaarlijks moet sparen om dit kapitaal op te bouwen
Praktische tips voor pensioenplanning als zelfstandige
Begin zo vroeg mogelijk
Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is: begin zo vroeg mogelijk. Door de kracht van rente-op-rente kunnen kleine maandelijkse bedragen uitgroeien tot een substantieel pensioenkapitaal als je vroeg begint.
Spreid je risico's
Leg niet al je eieren in één mandje. Overweeg een combinatie van verschillende pensioenvormen, zoals een deel lijfrente, een deel eigen beleggingen en misschien de waarde van je onderneming als je die kunt verkopen bij pensionering.
Houd rekening met inflatie
Vergeet niet dat geld over tijd minder waard wordt door inflatie. Zorg dat je pensioenopbouw voldoende groei vertoont om de inflatie bij te houden of te overtreffen.
Raadpleeg een financieel adviseur
Pensioenen en belastingwetgeving zijn complex en veranderen regelmatig. Een financieel adviseur die gespecialiseerd is in pensioenplanning voor zelfstandigen kan je helpen de juiste keuzes te maken voor jouw specifieke situatie.
Hulp nodig bij uw pensioenplanning?
Bij AnConstern helpen we zelfstandigen met het opzetten van een solide pensioenplan dat past bij hun persoonlijke en zakelijke situatie.
Neem Contact OpConclusie
Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenopbouw, maar je staat er niet alleen voor. Er zijn verschillende opties beschikbaar om een goed pensioen op te bouwen, zelfs zonder werkgeverspensioen. Door vroeg te beginnen, bewuste keuzes te maken en regelmatig je strategie te evalueren, kun je zorgen voor een comfortabele financiële toekomst.